Zdravím všechny.
Registroval jsem se zde v prosinci 2014.
Ford Probe mám druhým rokem - dvoulitr z roku 1997, šedá metla, najeto 180 000 km, manuální převodovka, bez šíbru. Kupoval jsem ho lacino, protože měl tendenci chcípat po startu a při zaplé klimatizaci. Původní majitel už z toho byl lehce nervózní, nemohl to prodat. Jako důvod udával, že byl dlouho garážován a je vybitá baterie. Nicméně nepomohlo, ani když baterku přes noc nabíjel, a nepomohla ani nová. Problém byl ve váze vzduchu, po výměně jezdí ford skvěle a také spotřeba je výrazně nižší. Předtím žralo probe snad i trávu kolem silnice.
Měnil jsem jinak zadní část výfuku, spojku, brzdy, olej a kapaliny. Přidal jsem ledky, které se zapnou s obrysovkami. Ne při nastartování, což je podle mě mnohem praktičtější.
S autem jezdím denně do práce, bohužel i v zimě (radši bych ho garážoval), ale do práce musím, (tyčí to nejde). Aspoň si ho užiji. Za týden ujedu tak 200 km. Počítám s faktem, že do něj budu muset postupně investovat, protože není nesmrtelné, ale chci se o něj hezky postarat. To je ostatně také důvod, proč jsem se jako greenhorn registroval na tomto webu.
Původně jsem chtěl mít probíka jako víkendové auto a nechal jsem se zmanipulovat mainstreamovou rétorikou, tedy koupit si tzv. rodinné auto, nejlépe SUV nebo aspoň ochcáfkufmetleftédéíčkufkombíkuhustýkámo. Abych ale za půlroční plat kupoval nové auto jenom proto, že ho využiju jednou za život kvůli stěhování zámkové dlažby na chalupu? Do probe se mi vejde manželka, mimi, nákup, kočár, dokonce i s tchýní. Manželka má ještě druhé auto. Přemýšlel jsem o alfě 159ce. Líbí se mi, a moc, ale ford už je prostě srdeční záležitost.
Až mi doslouží, jdu do 2.5litru s tempomatem.
Trochu off topic: četl jsem zde o e85, důrazně nedoporučuji. Lil jsem to do svého prvního auta (jedničkové punto), do fordu bych to nikdy nedal. Pořád to tankujete?
Jak jsem psal, až mi probe doslouží, chci 2.5 s tempomatem, nejlépe v tmavě červené. Do té doby opečovávám dvoulitr:
Rád bych pozval nějakého znalce na kus řeči, co by se dalo s mým vozítkem dělat. Chtěl bych lepší světla, hezké disky na letní pneu, parkovací senzory vzadu a vepředu. Potřebuji vyměnit
přední díl výfuku (nemáte někdo?),
čepy, seřídit stahovačku u řidiče (profukuje) nebo nějaké těsnění. Ťuknutá místa dokitovat a již kitovaná přelakovat. Chci si pořídit tuhle
blbůstku, i když si nedělám iluze o 100procetní přesnosti, nějaké info mi to dá.
Je tu někdo z Prahy nebo okolí?
Mějte se, Martin.
Automat 2.5
2.5 manuál "cuir"