logo

Vítejte! Abyste mohli používat všechny funkce, které toto fórum nabízí, zaregistrujte se.
Novela zákona o provozu vozidel (2015)
Zarda Offline
#1 Vloženo : pátek 19. prosince 2014 22:15:07 (UTC)

Was thanked: 6 time(s) in 6 post(s)
Zdravím přátelé,
dlouho jsem tu nebyl a vidím, že komunikace tu oproti dřívějšku trošku vázne (že by facebook?).
Věřím ale, že Probe club stále žije a pořád tu jsou skvělý lidi ;)

Zde Vám chci poskytnout první informaci o novele zákona o provozu vozidel na pozemních komunikacích (č.56/2001 Sb.) od roku 2015. Možná se to týká některých z Vás a tak poskytuji první oficiální informační leták MD.

Mitsubishi Eclipse 2g 2.0T (177kW)
Ford Probe 2.5 V6 (119kW)
Ford Probe 2.0i (85kW) - EX (14.5.2011)
white power Offline
#2 Vloženo : sobota 20. prosince 2014 0:37:54 (UTC)

Poděkoval(a): 1x
Was thanked: 137 time(s) in 132 post(s)
ThumpUp Cenný informace, ještě začátkem listopadu na úřadu sami nevěděli jak to s autama v depozitu bude.
Ford Probe 2.2Turbo
Jeep Grand Cherokee 4.7 V8
Jeep Grand Cherokee 5.7 Hemi
BMW R 1150 GS Adventure
lishaack Offline
#3 Vloženo : sobota 20. prosince 2014 17:45:55 (UTC)

Poděkoval(a): 5x
Was thanked: 9 time(s) in 8 post(s)
Já tomu furt nerozumím.
Tak když mám auto přihlášený na sebe a v depozitu a auto už neexistuje a není doklad o EKO likvidaci, pak mám udělat co? Když vozidlo zanikne, je mi to u <-> ale rád bych se vyhnul pokutě apod. s*ačkám.
Probe GT 2.5 V6
- Fialka 96, Batmobil 93, Chladič 93, Turek 97
Probe GT 2.2 turbo
- Deadpool 89

white power Offline
#4 Vloženo : sobota 20. prosince 2014 19:45:27 (UTC)

Poděkoval(a): 1x
Was thanked: 137 time(s) in 132 post(s)
To záleží na tom od kdy jsou ty značky v depozitu, pokud si je tam dal před 30. červnem 2013 tak si v klidu to značky jen zrušej, ale po tomto datu došlo ke změnám v nějakým zákonu, tuším že je to zákon o odpadech a auto už nejde zrušit na základě čestnýho prohlášení že je použito k jiným účelům a ke zrušení je potřeba vždycky potvrzení o eko likvidaci, pokud si ho uložil po tomhle datu tak budeš muset nahlásit buď krádež nebo že ho máš v garáži a plánuješ s ním v budoucnu zase jezdit, jinak tě čeká pokuta.
Ford Probe 2.2Turbo
Jeep Grand Cherokee 4.7 V8
Jeep Grand Cherokee 5.7 Hemi
BMW R 1150 GS Adventure
PachezZ Offline
#5 Vloženo : pátek 2. ledna 2015 18:18:27 (UTC)

Was thanked: 1 time(s) in 1 post(s)
Já na tom nechápu jednu věc, to jako na všech úřadech budou mít značky všech dalších krajů ve všech formátech nebo jak? Vždyť to je přece strašná kokotina...

Pořád doufám že by převod auta se smlouvou z léta mohl řídit starym zákonem ale pomalu se připravuju na cestu do Příbrami nebo kam vlastně...
lishaack Offline
#6 Vloženo : pátek 2. ledna 2015 18:51:02 (UTC)

Je to kokotina, přesně jak říkáš. A napadlo mě némlich to samé. Navíc - musíš mít k přepisu evidenčku, čili koupíš auto a hned ještě někde v cizím prostředí na STK a pak teprve na úřad. Zajímalo by mě, která chorá mysl mohla konstatovat, že to bude zjednodušení Crying
Řeším to teď kvůli prodeji svého Batmobilu a je to fakt voser.
Ale hoši, furt je to prd oproti dohadování se s katastremLOL LOL
Probe GT 2.5 V6
Probe GT 2.2 turbo
- Deadpool 89

lishaack Offline
#7 Vloženo : sobota 3. ledna 2015 8:25:37 (UTC)

Chlapi, mám spásný nápad, aby se kupující mého Probatu vyhnul té nové KOKOTINĚ.
Sepíšeme smlouvu k 31.12. 2014 a tedy bude muset chcačky nechcačky úřad postupovat podle staré legislativy, že?
Tedy k přepisu vozu dám kupujícímu plnou moc a on si to na sebe přihlásí na svém úřadě - takhle jsem to dělal v roce 2009 tak by to mělo jít i teď, samozřejmě v případě, že smlouva bude k datu v roce 2014. Uvažuju správně?
Jedná se totiž o to, že bydlím úúúúplně jinde, než mám trvalé bydliště a chci to kupujícímu (zde z clubu, he Cool ) co nejvíce usnadnit.
Probe GT 2.5 V6
Probe GT 2.2 turbo
- Deadpool 89

lishaack Offline
#8 Vloženo : sobota 3. ledna 2015 10:43:35 (UTC)

Sám si sobě odpovím, neb jsem to už vyhledal - nepůjde to. Bude to muset být podle toho nového zákona a basta.
Chjo.Cursing
Probe GT 2.5 V6
Probe GT 2.2 turbo
- Deadpool 89

PachezZ Offline
#9 Vloženo : neděle 4. ledna 2015 2:17:23 (UTC)

jo taky sem v to doufal, takže teď abych po půlroce kontaktoval prodávajícího ať mi pošle ověřenou plnou moc - tu jedinou změnu chápu - a pak hledal kde to vlastně mám hlásit, do toho nevim jak s těma značkama - takže prvně volat že potřebuju obě us a že přijedu tehdy a tehdy

no prostě samý lepší, do toho aby si na to člověk vzal dovolenou protože 2x160 km + úřady rozhodně neni na dopoledne...
PachezZ Offline
#10 Vloženo : neděle 4. ledna 2015 3:35:25 (UTC)

Citace:
Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla
(1) Zápis změny vlastníka silničního vozidla v registru silničních vozidel provádí obecní úřad obce s rozšířenou
působností
a) v případě převodu vlastnického práva na základě společné žádosti dosavadního a nového vlastníka silničního vozidla a
nového provozovatele silničního vozidla, není-li totožný s dosavadním nebo novým vlastníkem,
b) v případě přechodu vlastnického práva na základě
1. žádosti nového vlastníka silničního vozidla, nebo
2. oznámení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, přešlo-li vlastnictví k silničnímu vozidlu na stát odúmrtí,
zabavením nebo propadnutím věci.
(2) Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla nebo oznámení se podává do 10 pracovních dnů ode dne
a) převodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu, nebo
b) přechodu vlastnického práva k silničnímu vozidlu nebo nabytí právní moci rozhodnutí soudu v dědickém řízení.
(3) Žádost o zápis změny vlastníka silničního vozidla obsahuje vedle obecných náležitostí podání údaje o novém
vlastníkovi a provozovateli silničního vozidla podle § 4 odst. 2 písm. a); je-li provozovatel totožný s novým vlastníkem silničního
vozidla, údaje o provozovateli se v žádosti neuvádí. Žádost podle odstavce 1 písm. a) musí být opatřena úředně ověřenými
podpisy nebo uznávanými elektronickými podpisy žadatelů; to neplatí, pokud obecní úřad obce s rozšířenou působností při
podání žádosti ověří totožnost žadatele nebo je žadatel zastoupen na základě plné moci.
(4) K žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla se přiloží
a) v případě převodu vlastnického práva
1. technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla,
2. protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, který není starší než 14 dní, a
3. zelená karta vydaná podle zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla
5)
, není-li silniční vozidlo vyřazené z provozu,
b) v případě přechodu vlastnického práva
1. doklad o nabytí vlastnického práva k silničnímu vozidlu a
2. doklady podle písmene a); technický průkaz a osvědčení o registraci silničního vozidla sepřikládají, má-li je žadatel k
dispozici.
(5) K oznámení se přiloží doklad o nabytí vlastnického práva k silničnímu vozidlu a technický průkaz a osvědčení o
registraci silničního vozidla, má-li je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových k dispozici.
(6) Prokazuje-li sezmocnění k zastoupení při podání žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla podle
odstavce 1 písm. a) písemnou plnou mocí, musí být plná moc opatřena úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným
elektronickým podpisem zmocnitele.
(7) K žádosti o zápis změny vlastníka silničního vozidla se může vedle žadatelů uvedených v odstavci 1 písm. a)
připojit další osoba, pokud nabyla vlastnické právo k silničnímu vozidlu před podáním žádosti ve lhůtě podle odstavce 2, a
a) vlastnické právo k silničnímu vozidlu nabyla tato osoba v rámci výkonu podnikatelské činnosti zcizitele, nebo
b) je tato osoba podnikatelem a osoba, která na ní vlastnictví převedla, má být zapsána jako provozovatel silničního vozidla.

Takže přímo z tohodle nevyplývá že by to muselo být na úřadě prodávajícího... Dal bych tomu chvíli na rozjetí a uvidíme... Případně se timhle zkusim ohánět... Pak by to pravda bylo asi zjednodušení...
lishaack Offline
#11 Vloženo : neděle 4. ledna 2015 9:00:44 (UTC)

PachezZ: Asi Tě zklamu, ale tahle fáma, která byla i na některých serverech je bohužel opravdu jen fáma, protože v paragrafu 5 se píše :

(2) Údaje do evidence podle § 4 odst. 1 písm. a) a c) zapisuje obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož
správním obvodu má provozovatel vozidla trvalý pobyt, dlouhodobý pobyt nebo přechodný pobyt v délce alespoň 6 měsíců v
kalendářním roce, jedná-li se o občana jiného členského státu, nebo jiný povolený pobyt, jedná-li se o fyzickou osobu, nebo
sídlo nebo místo podnikání, jedná-li se o právnickou nebo podnikající fyzickou osobu. Údaje do evidence podle § 4 odst. 1
písm. d) zapisuje obecní úřad obce s rozšířenou působností, v jehož správním obvodu má držitel zvláštní registrační značky
nebo její tabulky sídlo, jedná-li se o právnickou osobu, nebo místo podnikání, jedná-li se o podnikající fyzickou osobu.

Takže pokud to správně chápu, pak je to opravdu tak debilní, jak debilně se to jeví..
Probe GT 2.5 V6
Probe GT 2.2 turbo
- Deadpool 89

PachezZ Offline
#12 Vloženo : neděle 4. ledna 2015 11:04:37 (UTC)

No popřípadě by to mohl být nový provozovatel... ve spoustě případů kdy vyploděj nějakej zprasek se oháněj "duchem zákona" - pokud je duchem zákona zjednodušení tak by to mělo být takhle... ale jak znám naše zákony tak je to jen zbožný přání...

Protože defakto se provozovatel/vlastník změní kupní smlouvou, na úřad ty změny jdeš vlastně jen zapsat, tudíž už bys měl být nový - prozatím nezapsaný - provozovatel...
lishaack Offline
#13 Vloženo : neděle 4. ledna 2015 11:21:11 (UTC)

Já si myslím, že se to má chápat tak, že musíš na úřad původního majitele.
Nicméně máš pravdu, že je to dvousečné.
Ale nepočítej s tím, že to bude podle logiky LOL Je to prostě sračka.

Kdyby to bylo tak, že by si na svůj úřad mohl zajít nový vlastník, pak tedy ano, tleskám nápadu, mlátím všechny, co mají na starost PR. Protože to prezentují tak, že to vypadá jako hovadina. A tou to podle mě je. Pošta a notáři mají málo peněz, čili hurrá jim nacpat kapsy a lidem znemožnit koupi auta na druhém konci republiky o víkendu.
Probe GT 2.5 V6
Probe GT 2.2 turbo
- Deadpool 89

Uživatelé prohlížející si toto téma
Guest (4)
Jdi na fórum  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.