logo

Vítejte! Abyste mohli používat všechny funkce, které toto fórum nabízí, zaregistrujte se.
Návod na instalaci 3tího brzdového světla Probe 1
4kocour4 Offline
#1 Vloženo : čtvrtek 30. ledna 2025 11:30:25 (UTC)

Poděkoval(a): 10x
Was thanked: 11 time(s) in 10 post(s)
Jedna z "možností výbavy" co se mi na jedničkovém Probe vždycky líbila je třetí brzdové světlo ve víku kufru. (A v křídle pro P2) Bohužel verze pro Evropský trh měly vždycky černou záslepku. Naštěstí kabeláž je už v autě připravená a světlo se dá velice jednoduše dodělat.

Co k tomu budeme potřebovat?
Ořech #10, malou ráčnu a prodlužku
Plochý šroubovák
Třetí brzdové světlo z US verze. (Případně stačí "nožička" s paticí a konektorem a červené sklo, tělo jde použít ze záslepky)
Malé ruce

Časová náročnost - Cca 30 minut
Náročnost - 1.5 / 5

Krok #1 - Demontáž

Nejdřív si plochým šroubovákem odloupneme plastový kryt, je tam X nožiček, až budou všechny volné, kryt se svěsí. Nebojte se lehce zabrat, je celkem pevný. Jednodušší by bylo (A nutné pokud nemáte malé ruce) ještě sundat 2 plastové čudlíky co ten kryt drží k dalším plastům, mě se ale nikdy nepovedlo je oba sundat zaráz bez poškození, takže jsem se tomu rozhodl vyhnout. Sundáme 2 gumové čudlíky z kufru (Červeně označené) a pokud máme stěrač tak z něj vyhákneme kabeláž a odšroubujeme zem (Ořech #10) (Modře označené). Zeleně jsem označil místa kudy musíte procpat ruce.

Krok #2 - Konektor

Vpravo je černě izolovaná kabeláž. Cca uprostřed je tvrdá hrudka, to je váš konektor. Opatrně rozřízneme kabeláž nožem a vytáhneme konektor. Teď doporučuju zapojit 3tí brzdové a zkusit jej. Pokud nefunguje, zjistěte, jestli je KO žárovka, pojistka, konektor, nebo má vaše auto jen mizernou náladu. K tomu samozřejmě potřebujeme pomocníka co nám zmáčkne brzodvý pedál. V mém případě jsem použil brzdový kotouč z Ovce.
Pokud vše funguje, světlo zase vypojíme, nechceme, aby se mu něco stalo.

Krok #3 - Nadávání (Aka odstranění záslepky)
Protáhneme pracovním prostorem ráčnu a povolíme 2 šrouby #10, jeden na každé straně. Jsou vcelku dlouhé. Po odstranění šroubů zamáčkněte záslepku dovnitř (jsou v ní 2 plastové nožičky co ji drží) a pravou (spolujezdec) stranou ji vytáhněte ven.
Tip - Koukejte místem kde jste odstranili gumovou záslepku. Šroub sice neuvidíte zezačátku, ale je to jednodušší než to dělat na slepo. Ořechem miřte spíš na kraj záslepky (Blíž k vám). Pokud máte někoho kdo je ochotný vám svítit o to líp.

Krok #4 - Nadávání 2 (Aka instalace světla)

Ze světla vytáhněte otočením nožičku s žárovkou. Pokud na něm jsou plastové nožičky (2ks) tak je odřízněte. (Šrouby to drží dostatečně a není tam dost místa na zlomení ruky aby jste je zacvakly zpět) Pravou stranou vložíme světlo na místo, snažíme se ho dostat až do vykrojeniny v kufru pro lehčí instalaci šroubů. Zašroubujeme pravý šroub (lepší přístup), ale necháme ho trošku povolený. Zašroubujeme levý šroub a lehce dotáhneme oba dva. (Lehce, je to plast!)

Krok #5 - Zapojení kabeláže a hotovo!

Nasadíme do světla nožičku a pootočením ji zamkneme. Pak zapojíme konektor. Nakonec už zbývá jen vrátit 2 gumové zátky (zem stěrače, případně celý motorek pokud jste ho dali pryč) a zacvaknout plastový kryt kufru zpátky. Naposledy vyzkoušíme, že světlo funguje a máme hotovo!

Doufám, že jsem tímto návodem pomohl alespoň jednomu z těch 6 lidí co ještě na klubu mají P1 a snad vás brzy potěším dalším návodem.
Nějaké extra foto ZDE
93 GT - Silverstreak
97 GTS
92 Turbo (Kefa)
91 Turbo
94 GT UKčko
ex 89 LX, ex 94 GT - Generál Lee, ex 97 GT - Peci, ex 92 Turbo
white power Offline
#2 Vloženo : čtvrtek 30. ledna 2025 11:53:21 (UTC)

Poděkoval(a): 1x
Was thanked: 137 time(s) in 132 post(s)
Brzdovka super (netušil jsem že EU verze jí neměly), ale ty vostudo to si na to auto nemoh už dávno koupit lištu na zadní stěrač Scared
Ford Probe 2.2Turbo
Jeep Grand Cherokee 4.7 V8
Jeep Grand Cherokee 5.7 Hemi
BMW R 1150 GS Adventure
4kocour4 Offline
#3 Vloženo : čtvrtek 30. ledna 2025 12:06:16 (UTC)

Poděkoval(a): 10x
Was thanked: 11 time(s) in 10 post(s)
Původně odesláno: white power Jdi na citovaný příspěvek
Brzdovka super (netušil jsem že EU verze jí neměly), ale ty vostudo to si na to auto nemoh už dávno koupit lištu na zadní stěrač Scared

LOL
Ti říkám, v EU jsme vždycky s Probečkama ostrouhali. (Žádný palubní PC, žádný možnosti barevných interiérů :( )
Ale fakt nechápu, proč to tam nenechali, zvlášť, když kabeláž zůstala.
Co se týče stěrače tak to není tak jednoduchý xD Byl sem ve 2 autodílech a vůbec netušili o čem mluvím a do Kelly nejdu.
Ale neboj, stěrače jsou objednaný, dálkový centrál je taky na cestě, příští týden mi snad Lišák pošle nový motorek na přední stěrače a nový zadní světlo (Pravý rozbila větev když to bylo u Jirky).
Já tam zatím dám asi GT odrazku od tebe a vpředu vyměním ty zašlý světla.
Nevím do jaké barvy ho ladit. Zelenou má 93, modrou 97 a červenou má každej. Žlutou rád nemám. Mladá navrhla fialovou a kupodivu se silikonový hadice v tý barvě koupit dají, takže asi do té LOL

Chci se tě zeptat, co si mi tam nalil za chladící? G12ku nebo? Koukám, že je nějaká kalná, takže bych ji ještě jednou projistotu vyměnil.
Našel sem novej chladič za asi 1800, tak si ho asi objednám do zásoby.
93 GT - Silverstreak
97 GTS
92 Turbo (Kefa)
91 Turbo
94 GT UKčko
ex 89 LX, ex 94 GT - Generál Lee, ex 97 GT - Peci, ex 92 Turbo
white power Offline
#4 Vloženo : čtvrtek 30. ledna 2025 12:25:26 (UTC)

Poděkoval(a): 1x
Was thanked: 137 time(s) in 132 post(s)
To už nevim co jsem tam nalil, ale určitě to nebyla růžová ale modrá, chladící sysém jsem vyplachoval asi 6x než z toho vytejkala voda a ne bláto, ale určitě se v tom nějaký usazeniny rozpustily, takže kapalinu vyměň, u chladiče dej pozor aby byl na GT je tlustší než na atmo ale na první pohled vypadá stejně. A předpokládám že olej v motoru si už vyměnil jak jsem ti radil max po 500Km.
Ford Probe 2.2Turbo
Jeep Grand Cherokee 4.7 V8
Jeep Grand Cherokee 5.7 Hemi
BMW R 1150 GS Adventure
Uživatelé prohlížející si toto téma
Guest
Jdi na fórum  
You cannot post new topics in this forum.
You cannot reply to topics in this forum.
You cannot delete your posts in this forum.
You cannot edit your posts in this forum.
You cannot create polls in this forum.
You cannot vote in polls in this forum.